Aranymorzsa

Legjobb receptes blogok

2017. december 21., csütörtök

                                           Fatörzs torta




Már régóta szerettem volna elkészíteni a klasszikus fatörzs tortát. A legfőbb oka, hogy mikor még kislány voltam és a somogyi nagyszüleimnél nyaraltam, a nagymamám mindig ezt süttette nekem. Igen, süttette és nem ő sütötte, hogy biztos tökéletes süteménnyel várjon.
Az is volt minden alkalommal.
Ez a recept is tökéletes. Könnyű piskóta, még könnyebb krémmel.
Forrás: Nők Lapja konyha Desszert, 2017/3.

Hozzávalók 14-16 szelethez:

a piskótához:

  • 5 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 2.5 dkg kakaópor
  • 10 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
a krémhez:
  • 4 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 20 dkg vaj/margarin
  • 2.5 dkg kakaópor
  • 5 dkg olvasztott étcsokoládé

a díszítéshez:
  • 5 dkg marcipán
  • piros és zöld ételfesték

Így készül:
1.
 A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral.
Egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, végül a kakaóporral összeszitált sütőporos lisztet.
2.
A masszát egy 30 x 30 cm-es , sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 170 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsütjük.
Néhány perc pihentetés után, egy tiszta konyharuhával feltekerjük.
3.
A krémhez megfőzzük a pudingot, a tejből cukorból és pudingporból, és kihűtjük. Ezután felhabosítjuk a vajjal, kakaóval és olvasztott csokival.
4.
A kihűlt tekercset megtöltjük a krém kétharmadával. A többi krémmel megkenjük a külsejét, és villával hullámokat húzunk bele. 30 percre hűtőbe tesszük dermedni.
5.
Végül a tekercs egyharmadát ferdén levágjuk, hozzáillesztjük a törzshöz, és díszítjük a megfestett marcián magyallevelekkel és bogyókkal.
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése