Aranymorzsa

Legjobb receptes blogok

2016. május 24., kedd

                                  Fekete-ribizlis kelt kuglóf




Fogjuk csak a rossz időre, hogy nem gáz, ha bekapcsoljuk a sütőt. De igazából ez nem így van, hisz köztudott, kelt tésztát én negyven fokban is szívesen készítek.
A stelázsin ott lapul még a tavaly elrakott kincsek egy része. Köztük néhány üveg fekete-ribizli lekvár, ami szó-szerint kincs.
Van vele bőven meló, mire leszemezgetem, passzírozom, de annyira imádom, hogy minden fáradságot megér.


Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • csipet só
  • 2 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 ek. kristálycukor
  • 2 tojás sárgája
  • 10 dkg vaj
  • 1 citrom reszelt héja
a töltelékhez:
  • 4 ek. fekete-ribizli lekvár ( vagy más ízlés szerint )


Így készül:
Kelt tésztát készítünk a szokott módon. Kevés langyos tejben csipet cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztben elkeverjük a sót, citromhéjat. Hozzáadjuk a tojássárgákat, olvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt. Az egészet tésztává dagasztjuk, és a duplájára kelesztjük.
Kelesztés után 1 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, egyenletesen elkenjük rajta a lekvárt, és felcsavarjuk. Kivajazott és lisztezett kuglófformába helyezzük, és 160 fokra előmelegített sütőben, úgy 45 percig sütjük.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése