Aranymorzsa

Legjobb receptes blogok

2015. január 28., szerda

                                        Almás pite

Almás pitéből ahány ház, annyi szokás. Oly sokféleképp készíthető, hogy szinte két egyforma nem is készül belőle. A mostani, a lehető legegyszerűbb verzió.


Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál tejföl
  • 20 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg margarin
  • 1 tojás 
  • 4 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 tojássárgája
a töltelékhez:

  • 2 kg alma
  • 15 dkg cukor
  • 1 citrom leve
Így készül:
Az almákat megpucoljuk, magházuktól megtisztítjuk, és almareszelőn lereszeljük. A citrom levét rácsavarjuk, a cukorral elkeverjük, és mérsékelt tűzön 10 percig főzzük. Az alma felesleges levét, szűrőn lecsepegtetjük.
A margarint a cukorral és vaníliás cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a tojást és a tejfölt.A lisztet a sütőporral, szódabikarbónával és csipet sóval a keverékhez szitáljuk, és sima tésztát gyúrunk belőle.
Kétfelé osztjuk, az egyik lapot kinyújtjuk, kivajazott tepsibe tesszük és két kanál zsemlemorzsával megszórjuk. Egyenletesen eloszlatjuk rajta az almatölteléket, megszórjuk két evőkanál zsemlemorzsával, majd betakarjuk a másik kinyújtott tésztalappal. Villával megszurkáljuk, majd a tojássárgájával lekenjük a tetejét.
175 fokra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése