Aranymorzsa

Legjobb receptes blogok

2014. november 19., szerda

                                             Almás csiga

Téli illat, téli íz. Az alma fahéjjal és citrommal, finom kelt tésztában. Kell ennél több egy borongós késő őszi napon? Igen! Egy jó pohár tej.

Hozzávalók 16 db-hoz:

  • 50 dkg rétesliszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 3 cs. vaníliás cukor
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 tojás
  • 5 dkg vaj
  • 3 alma
  • 1 citrom leve
  • 2 tk. fahéj
  • 5 dkg olvasztott vaj a kenéshez
Így készül:
A szétmorzsolt élesztőt keverjük el 3 ek. tejjel, kevés cukorral és liszttel, és meleg helyen hagyjuk kelni.
A maradék lisztet és cukrot tegyük egy tálba, adjuk hozzá a citrom héjat, 1 csomag vaníliás cukrot és pici sót. A vajat olvasszuk fel, hagyjuk kihűlni majd a megkelt élesztővel, tojással és a maradék langyos tejjel dagasszunk tésztát.
Kelesszük duplájára, ezalatt az almákat hámozzuk meg és reszeljük le durvára. Nyomjuk rá a citrom levét, szórjuk meg a maradék vaníliás cukorral és fahéjjal. A felesleges lét csepegtessük le.
A tésztát nyújtsuk ki 5-7 mm vastagságúra, kenjük meg olvasztott vajjal, majd egyenletesen terítsük el rajta az almát. Tekerjük fel és vágjunk 3 cm-es szeleteket a tekercsből. Sütőpapiros tepsin kelesszük kellő távolságban 15 percig , úgy hogy a csigákat kenjük meg olvasztott vajjal. 200 fokra előmelegített sütőben süssük 5 percig, majd 180 fokra mérsékelt hőfokon 15 percig. Még melegen szórjuk meg a csigákat fahéjas porcukorral.






1 megjegyzés:

  1. Elkészítettem pár napja fele adagban és hát óriási sikert aratott! Köszönöm a receptet :)

    VálaszTörlés