Aranymorzsa

Legjobb receptes blogok

2014. július 3., csütörtök

                                          Ciabatta

Meleg ide, meleg oda kenyeret sütni mindig élmény.A ciabatta, egy olasz kenyérféleség, sokan jól ismerik. Kívül roppanós, belül lyukacsos és puha. Sok receptet olvastam az elkészítéséről, én a friss élesztős változatát próbáltam ki, azzal készítettem a kovászt. A jó ciabatta elkészítése időigényes, legyünk türelmesek. Viszont megéri a végeredmény mennyei, és mint említettem az elkészítése igazi élmény.

Hozzávalók a kovászhoz ( biga ):

  • 350 gr BL- 80 liszt
  • 180 ml víz
  • 5g élesztő
  • 1 tk. méz
a hozzávalókat keverjük el egy tálban, takarjuk le, szobahőmérsékleten hagyjuk 8 órát állni, majd felhasználásig tegyük hűtőbe.

Hozzávalók a tésztához:

  • 450 gr Bl- 80 liszt
  • 10 gr élesztő
  • 1 tk. só
  • 340 ml víz
  • 25 ml olívaolaj
  • az elkészült kovász
Így készül:
A kovászt gyúrjuk össze a többi hozzávalóval. Szinte folyékony, ragacsos tésztát kapunk.Tegyük egy téglalap alakú, műanyag edénybe, aminek van fedele és kelesszük 1.5 órát.
Borítsuk szép lassan lisztezett deszkára,vigyázzunk a buborékokra. Hajtsuk félbe, lisztezzük, majd újra félbe. Pihentessük 30 percig, majd ismételjük meg a műveletet. Felezzük el a tésztát, majd mind a kettőt hajtsuk félbe, és újra félbe.Közben lisztezzünk.
Olajozott sütőlapra helyezzük a két kenyérkét úgy, hogy igazgassuk téglalap formára. Pihentessük 15 percig, közben a sütőt melegítsük elő 250 fokra. Permetezzük be a sütőt vízzel, hogy ropogós legyen a kenyerünk kérge, és tegyük 10 percre a 250 fokos sütőbe a ciabattákat. 10 perc után mérsékeljük a sütőt 220 fokra, és 15 perc alatt készre sütjük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése