Aranymorzsa

Legjobb receptes blogok

2014. május 16., péntek

                                            Gnochhi pecorino sajttal

Sajt-paradicsom párosítás, több mint Isteni. Az olasz sajtok az egyik gyengém, nagyon szeretem mindegyiket. most a pecorinot használtam ( a pecorino Romanot), amit juhtejből készítenek.
A pecorinonak négy eredet védett fajtája van:

  1. A Római: Pecorino Romano, talán a legközkedveltebb a négy közül. Minél érettebb, annál csípősebb, aromás kemény sajt, jól reszelhető.
  2. A Szicíliai: Pecorino Sziciliano, nyers, lágyabb , kevésbé markáns ízű. A fiatal szendvicsekbe, az idősebb tésztákra kerül.
  3. A Szardíniai: Pecorino Szardo, lágy édes sajt, szendvicsekre, salátákra.
  4. A Toscan: PecorinoToscano, meglehetősen intenzív ízű sajt. Étkezések végén, körtével és mézzel fantasztikus.
Hozzávalók:

  • 50 dkg főtt , áttört burgonya
  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg pecorino
  • 1 tojás
a mártáshoz:

  • 1 üveg hámozott, levében eltett paradicsom
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 db mogyoróhagyma
  • só, esetleg cukor
  • bors
  • olívaolaj
  • néhány ruccola levél
  • pecorino a szóráshoz
Így készül:
A hozzávalókból tésztát gyúrunk, majd sodorjunk hosszú rudakat, amit 2-3 cm-es darabokra vágunk. Végig görgethetjük egy villa hátán őket, de nem muszáj. A vájatok jobban felveszik a szószt. Forrásban lévő sós vízben főzzük ki a gnocchikat.
A mártáshoz aprítsuk fel a hagymákat,pároljuk meg az olajon, majd öntsük fel a paradicsommal. A paradicsomokat kissé nyomkodjuk szét. Én a saját házilag eltett paradicsombefőttemet használom, de lehet kapni konzerv változatát is. Ízesítsük, és addig forraljuk, míg besűrűsödik.
Tálaláskor adjuk a szószt a gnocchihoz, és reszeljünk rá a pecorino sajtból. Nem használtam bazsalikomot, mert így annyira finoman érződik a sajt selymessége, ami a paradicsommal mint az elején említettem, Isteni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése