Sok időm nincs a kísérletezésre, de nagyon szeretek. Imádok a lisztfélékből kipróbálni kenyeret, péksüteményt. Most a köles lisztre esett a választásom.
A köles kiváló lúgosító gabona, gluténmentes. Szénhidrát-tartalmának nagy része keményítő, ami nagyon jól hasznosítható energiaforrás. A bélrendszerre is kedvező hatással van, hozzásegít a fogyasztása a megfelelő bélműködéshez.
Vegetáriánusok egyik kedvelt gabonája.
Kipróbáltam, ha a lisztet 100 fokos sütőben szárítom 15-20 percig, kevésbé tapad,és különleges lesz az íze az elkészült kenyérnek.
Hozzávalók:
- 30 dkg kölesliszt
- 20 dkg BL 80 liszt
- 2.5 dkg élesztő
- 1 tk. őrölt kömény
- só
- 1 tk. cukor
- langyos víz
A liszteket keverjük össze és szárítsuk 100 fokos sütőben 15-20 percig. Szitáljuk dagasztó tálba, a szokásos módon a közepébe mélyedés, bele a cukor, az elmorzsolt élesztő, kevés langyos víz és picit keverjük el. Hagyjuk 10 percig kelni, majd adjuk hozzá a köményt, sót és annyi langyos vizet adjunk hozzá, hogy jól dagasztható de nem ragacsos tésztát kapjunk.
Kelesszük duplájára, dagasszuk át és osszuk fel 8 egyenlő részre. Mindegyiket nyújtsuk oválisra, rövidebb oldalától tekerjük fel. Vagdossuk be a tetejüket, és sütőlemezen pihentessük 40 percet. A sütő aljába tegyünk egy edénybe vizet.
180 fokra előmelegített sütőben süssük 20 percig.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése