Aranymorzsa

Legjobb receptes blogok

2015. december 29., kedd

                                            Sós perec





Az elmúlt időszak az édes süteményekkel volt teli. Bejgli, zserbó, mézeskalács a sok-sok aprósütemény, és karácsonyi torta.
Nem véletlen, hogy az év utolsó napját sós sütemények kíséretében búcsúztatjuk.
Egyrészt bőven elég volt az édességekből, másrészt a sósra jobban csúszik a bódító-vidító.
Ez amilyen gyorsan elkészül, olyan gyorsan el is fogy, ezért bőven készítsünk belőle.

Hozzávalók kb: 30 db-hoz:

  •  50 dkg liszt
  • 2,5 d tej
  • 4 dkg cukor
  • 2,5 dlg élesztő
  • 0,8 dl olaj
A perecek tetejére:
  • 1 ek. só
  • 2,5 dkg liszt
  • víz
  • 1 tojás sárgája
Megszórhatjuk sóval, vagy magokkal is.

Így készül:
Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben. A lisztet tálba szitáljuk, megsózzuk, hozzáadjuk az olajat a felfuttatott élesztőt és sima tésztát gyúrunk. 30 percig pihentetjük, majd 30 részre osztjuk, kisodorjuk és pereceket formálunk. Tojássárgájával lekenjük, sütőlemezre rakjuk a pereceket, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük.
A sóból, lisztből és vízből folyékony pépet készítünk, és amikor a perecek félig megsültek, rájuk locsolunk belőle.
Szép aranybarnára sütjük a pereceket és már ehetjük is.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése