Aranymorzsa

Legjobb receptes blogok

2015. május 5., kedd

                                 Török zsemle ( Acma )


Sajnos még nem jártam Törökországban, de ami késik nem múlik. Addig is próbálom elkészíteni az általam kedvelt török ételeket, azok közül is leginkább a péksüteményeket.
Valami vonz engem a kultúrájukhoz, történelmükhöz és gasztronómiájukhoz. Remélem hazájukban kóstolhatok bele mielőbb mindegyikbe.


Hozzávalók 6 db-hoz:
  • 25 dkg liszt
  • 2 ek. cukor
  • 1 tk. só
  • 2 dkg élesztő
  • 1 kk. sütőpor
  • 0.7 dl tej
  • 0.7 dl natúr görög joghurt
  • 0.7 dl olaj
  • 1 tojás
a kenéshez: 1 tojás sárgája
a szóráshoz: szezámmag




Így készül:
A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Közben a lisztet kelesztőtálba szitáljuk amihez hozzákeverjük a cukrot, sütőport majd az élesztőt, joghurtot, olajat és tojást.
Jól kidagasztjuk, és duplájára kelesztjük. A tészta lágy lehet, ha kívánja adjunk hozzá még lisztet.
Ha megkelt, hat részre osztjuk, kisodorjuk ujjnyi vastagra, félbehajtjuk a rudakat és laza csomót készítünk. A csomó egyik végét alá hajtjuk a másikat felülről a lyukba dugjuk.
Sütőlemezre rakosgatjuk a pereceket, lekenjük kevés vízzel elkevert tojássárgájával és megszórjuk szezámmaggal.
Fél órát pihentetjük, és 180 fokon 12 perc alatt készre sütjük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése