Aranymorzsa

Legjobb receptes blogok

2015. március 12., csütörtök

                                  Áfonyás madárkák



Közeleg a Húsvét. Ideje főpróbát tartani, mi is készüljön az ünnepi asztalra. Ezek a madárkák olyan helyesek, a tavasz édes hírnökei. Azt hiszem méltó helyük lesz a többi finomság között majd. Finom puha, foszlós tészta, édes áfonyaszemekkel gazdagítva. Aki szereti a kalácsot, jobbat nem is kívánhat.

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt 
  • 1 tk. cukor
  • 2,5 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 6 dkg vaj 
  • 6 dkg cukor
  • csipet só
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 tojássárgája + 1 a kenéshez
  • 1 citrom héja
  • marék aszalt áfonya
Így készül:
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az áfonyát és a reszelt citromhéját. A vajat felolvasztjuk, A cukorral elkevert langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk. Az olvasztott vajban elkeverjük a 6 dkg cukrot, vaníliás cukrot, és a 3 tojássárgáját. Hozzákeverjük a liszthez a vajas keveréket és a kelesztett élesztőt és jól kidagasztjuk. Duplájára kelesztjük, majd jól átgyúrjuk. Attól függően, mekkora madárkákat szeretnénk, feldaraboljuk a tésztát. Ha nagyobb, kövér madárkákat szeretnénk akkor 10 egyenlő részre, ha kisebbeket akkor több darabra vágjuk. Sodorjunk kb. 25 cm hosszú darabokat. Félbehajtjuk a tésztarudat, laza csomót készítünk.


 Az egyik végét ráültetjük a hurokra, ez lesz a madárka feje. A másik 3-4 cm-es darabot hosszában bemetsszük, ez pedig lesz a madárka farka.

 Sütőlemezre rakva 15 percig kelni hagyjuk, 1-1 szem áfonyát rakunk két oldalra a szemeknek, lekenjük vízzel elkevert tojássárgájával, és 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése