Aranymorzsa

Legjobb receptes blogok

2015. február 19., csütörtök

                                    Tepertős pogácsa

Olyan töpörtyűs pogácsát, mint amilyet a nagymamám sütött nem tudok csinálni! Próbálkozom kisebb, nagyobb sikerrel. A legutóbbi próbálkozásom eredménye egész jó lett.
Leveles, fűszeres, a tetején ropogós és kellemesen töpörtyűs.

Hozzávalók 20 db-hoz:

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg tepertő, darálva+só+bors
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 2,5 dl tej
  • 5 dkg zsír
  • 1 tojás sárgája
  • 1 tk. só
  • 1 tojásfehérje a kenéshez
Így készül:
A lisztben elmorzsoljuk a zsírt, beletesszük a tojássárgáját és sót.
Felfuttatjuk a cukorral elkevert tejben az élesztőt, a liszthez adjuk és kidagasztjuk. Egy óra alatt a duplájára kelesztjük a tésztát.
Eközben a tepertőt ledaráljuk, sózzuk, borsozzuk. A megkelt tésztát centi vastagra nyújtjuk, és a tepertőkrém felével megkenjük. A következő módon hajtogatjuk a tésztát: Felülről  és alulról középre hajtjuk, jobbról és balról szintén középre hajtjuk. 20 percig pihentetjük, kinyújtjuk, majd megkenjük a tepertőkrém másik felével. Újra hajtogatjuk, figyeljünk arra, hogy ne forgassuk a tésztát. 20 perc múlva pihentetés után elnyújtjuk 2 ujjnyi vastagra, késsel berácsozzuk a tetejét, majd közepes szaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat. Kezünkkel megforgatjuk körbe-körbe, hogy szép magas legyen, tepsibe tesszük, lekenjük a tojásfehérjével. 20 perc pihentetés után 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése