Aranymorzsa

Legjobb receptes blogok

2014. augusztus 18., hétfő

                                      Fehér kenyér jénaiban 

Hamarosan itt az új kenyér ünnepe, na és nincs már olyan hőség sem, hogy ne izzíthatnánk be a sütőt.
Ez a kenyér öregtésztával készül, kissé hosszadalmas az elkészítése, de minden fáradságot megér.

Készítsük el az öregtésztát, ami 3 kenyér elkészítéséhez elegendő, és hűtőben egy hétig is eláll.

Az öregtészta hozzávalói:

  • 3 dl víz
  • 1 dkg élesztő
  • 50 dkg BL 80 kenyérliszt
Így készül:
A hozzávalókat jól gyúrjuk össze, és egy északára letakarva szobahőmérsékleten hagyjuk. 12 óra elteltével lezárjuk egy dobozban, és ebből használunk kenyérsütéskor.

A kenyér hozzávalói:

  • 50 dkg BL 80 kenyérliszt
  • 2 ek. olaj
  • 20 dkg öregtészta
  • 1 dkg élesztő 
  • 3 dl víz
Így készül:
A lisztet szitáljuk tálba a sóval, a közepébe készítsünk mélyedést, amibe tegyük az öregtésztát, olajat, élesztőt és langyos vizet. Gyúrjuk össze a tésztát, és munkalapon gyúrjuk tovább 10-15 percig, de legalább addig, amíg sima és fényes nem lesz a felülete. Kelesztőtálban szobahőmérsékleten kelesszük fél órát.
Fél óra után gyúrjuk át, és további negyedórát pihentessük.
Vegyünk egy nagyobb jénait, a formája végül is mindegy, kerek vagy ovális. Béleljük ki zsírpapírral, tegyük bele a tésztát. Az edény fedelét permetezzük be hideg vízzel, és borítsuk rá. Kelesszük egy órát, közben melegítsük elő a sütőt 230 fokra. Mielőtt a sütőbe tennénk a kenyeret, éles késsel vagdossuk be, permetezzük meg vízzel, majd borítsuk rá a tetőt.
Süssük 50 percig, zárjuk le a sütőt, óvatosan vegyük le a tetőt, és toljuk vissza 5 percre úgy hogy a sütő ajtaját hagyjuk résnyire nyitva. Ezután borítsuk rácsra és hideg vízzel jól permetezzük le. Hallani lehet, ahogy reped a kenyér héja, csodás hang !







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése