Aranymorzsa

Legjobb receptes blogok

2013. november 27., szerda

                 Kovászos kenyér sajttal, és olívabogyóval

Imádom a házi kenyeret. Készíteni még jobban. Jó nézni ahogy változik , alakul az ember keze alatt a kelt tészta. Ez a kenyér gyors kovásszal készül, amit előző este szoktam elkészíteni.
Kovász elkészítése:
1 dl langyos vízben 1 kávés kanál mézet, és 0.7 gr élesztőt elkeverünk. 1-2 percig állni hagyjuk, majd 13 dkg lisztet keverünk hozzá.
Nagyobb edénybe készítsd , mert ahogy kel könnyen kifuthat.
12 óra múlva használható.

hozzávalók:

  • 74 dkg liszt
  • dupla adag kovász
  • 1 ek. cukor
  • víz
  • 15 dkg lágy sajt ( feta )
  • 15 db zöld olíva bogyó
Így készítsd el:
A kovászt egy kis langyos vízzel morzsold el, hogy szép sima legyen. A lisztet szitáld egy kelesztő tálba, sózd ,cukrozd. Én most házi sajtot adtam a kenyérhez, de bármilyen lágy sajt jó hozzá. A sajtot és a négybe vágott olívát jól oszlasd el a lisztben, csinálj egy kis fészket és öntsd bele a kovászt és annyi langyos vizet, hogy jól dagasztható tésztát kapj. kb: 2-2.5 dl a szükséges  folyadékmennyiség . Takard le és hagyd kelni 1 órát. Ha kelesztő tálad van elég fél óra. Dagaszd át és hagyd még egyszer ennyi időt pihenni.
Dagaszd még egyszer , tedd formába, és keleszd a duplájára, ha tudod takard le.
180 fokra előmelegített sütőben, 40 perc alatt kész.
Kicsit időigényesebb, mint az élesztővel készült kenyér, de hidd el megéri.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése