Aranymorzsa

Legjobb receptes blogok

2013. október 24., csütörtök


A kelt tészta egy csoda!
Csoda ahogy alakul a kezed között a tészta, ahogy egyre bársonyosabb ,simább lesz.
Ahogy nő, egyre dagad.
Kislánykoromban drága nagymamám kezeit figyeltem, ahogy gyűri, püföli, dagasztja a pogácsát, buktát és a sok finomságot.
Soha nem mért ki semmit. Csak érzésre adagolt. Mégis mindig isteni manna került ki kezei alól!
Ez a recept édesanyám pogácsája. 
Nagyon finom, de sosem sikerült úgy ahogy ő készíti!


                                                 Burgonyás pogácsa
                                     lila hagymával és szalonnával


Hozzávalók:

  • 1 kg búza liszt
  • 40 dkg főtt áttört burgonya
  • 15 dkg zsír
  • kb: 2 dl tej
  • 1 élesztő
  • 1 db nagy fej lila hagyma
  • 15 dkg húsos kolozsvári szalonna
  • cukor


Így  készíts el:

A szalonnát vágd apró kockákra, és pirítsd meg. Szedd ki egy szűrőkanállal, és a fennmaradt zsírban pirítsd meg az apróra vágott lila hagymát is.                                           
Szitáld a lisztet egy jó nagy tálba, ízlés szerint sózd meg. A tejet egy pici cukorral langyítsd meg, morzsold el benne az élesztőt és hagyd kelni.
Addig a lisztben morzsold el zsírt, keverd el benne a szalonnát és a hagymát.
A végén add hozzá az élesztőt annyi tejjel, hogy jó lágy tésztát kapj.
Tedd langyos helyre duplájára kelni.
Dagaszd át jól még egyszer,nyújts ki két ujjnyi vastagra és szaggasd ki nagy , de nem a legnagyobb pogácsaszaggatóval.
Tedd sütőlemezre, és hagyd kelni fél órát.


Nézd csak , hogy sorakoznak a kis katonák!



Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. A pogikat kend meg tojással, szórd meg sajttal, vagy amivel gondolod.
Én most a lenmagot választottam.
Tedd a sütőbe, és süsd aranybarnára.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése