Aranymorzsa

Legjobb receptes blogok

2014. június 25., szerda

                                     Zöldfűszeres buci

Most már van mindenféle friss zöld fűszernövény a piacokon, vagy szerencsésebb esetben a kertekben. Fogyasszunk minél többet nyáron belőlük, hisz sokkal ízesebbek és vitaminban gazdagabbak.
A kapor jól ismert gyógy-, és fűszernövény: Gyomorpanaszok, emésztési zavarok ellenszere,
jó vízhajtó stb.
Leveleit frissen és zölden is használjuk: főzelékek, saláták, savanyúságok,a kovászos uborka nélkülözhetetlen szereplője. Finom illatát magas illóolaj tartalmának köszönheti.
A petrezselyem szintén gyógy-, és fűszernövény is: gyomorerősítő,vesetisztító, illóolaja gyulladáscsökkentő hatású.
Konyhában való felhasználását hosszú lenne felsorolni: szárítva és frissen is használjuk, de leginkább a friss vágott petrezselyem íze az igazi.

Hozzávalók 10 db-hoz:

  • 60 dkg finom liszt
  • 2 dkg friss élesztő
  • 2 tk. cukor
  • 1,5 dl tej
  • 1,5 dl víz
  • 3 ek. olaj
  • 2 tk. só
  • 2 dl görög joghurt
  • 1 csokor zöldfűszer: petrezselyem és kapor
  • 10 dkg reszelt sajt 
Így készül:
A langyos tejben elkevert cukorral futtassuk fel az élesztőt. Az átszitált lisztben készítsünk mélyedést, öntsük bele a langyos vizet, olajat, sót majd a felfuttatott élesztőt. Dagasszuk hólyagosra és langyos helyen kelesszük fél órát.
Osszuk 10 egyenlő darabra, és formázzuk cipóra mindegyiket. Takarjuk le és pihentessük 15 percig. Kissé sodorjuk meg a cipókat csónak formára, rakjuk sütőpapíros tepsire és letakarva pihentessük további 30 percig. Készítsük el a tölteléket: keverjük el a joghurtot az apróra vágott zöldfűszerekkel és sóval. A megkelt kis bucik közepét vágjuk be mélyen egy éles késsel, töltsük meg a joghurtos krémmel majd szórjuk meg reszelt sajttal.
200 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 20 percig.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése