Aranymorzsa

Legjobb receptes blogok

2014. január 29., szerda

                            Tökmagos tönkölykenyér

Egy újabb kenyér a kísérletezéseimben. A tönkölybúzából készült liszt élettani hatásai miatt sokkal egészségesebb. Ha csak azt nézzük, hogy fehérje tartalma hatszor magasabb mint a sima búzaliszté. Kiváló aminosav-összetétele, ásványi anyag és vitamin tartalma még kedvezőbbé teszik fogyasztását. A tökmag sok jó tulajdonsága közül kiemelkedően magas magnézium, kálium, B1,B2,E,F és D vitamin tartalma.

Hozzávalók:

  • 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
  • 15 dkg sima búzaliszt
  • 5 dkg őrölt tökmag
  • 2 ek. tönkölykorpa
  • 2.5 dkg élesztő
  • 1 ek. cukor
Így készítsd el:
A liszteket szitáld egy tálba, add hozzá a tökmagot, korpát és sót. Készíts kis mélyedést, szórd bele a cukrot, az élesztőt morzsold rá és kevés langyos vízzel keverd el. Hagyd 10 percet kelni, majd annyi langyos vízzel dagaszd ki a kenyeret, hogy lágy de nem ragacsos tésztát kapj. Meleg helyen keleszd a duplájára, dagaszd át, tedd formába és keleszd újra duplájára. A sütő aljába egy hőálló tálba tegyél vizet, melegítsd elő 180 fokra. Félóra alatt megsül a kenyér, de ellenőrizd, ha az alja kong, biztosan jó.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése