Na persze, fogjuk megint az időjárásra. Izzíthatjuk a sütőt, odakint mindössze 16 fok van.
A baracklekvárt majd 40 fokban már befőztem, hát most nem kell nekem is újra megfőnöm.
Semmi extra nincs ebben az egy szerű kelt süteményben, de annyira könnyű és lágy a tészta, hogy egy jó leves méltó kísérője lehet.
A recept anyósom anyósától van, aki mennyei buktákat sütött azelőőtt.
Benne a nyár összes zamatától ízes lekvár, kell ennél jobb?
Dagassz, kelessz, nyújts, tölts, kelessz, süss és kész...
Hozzávalók egy jó nagy tál buktához:
- 80 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 4 dl tej
- 2 ek. tejföl
- 15 dkg élesztő
- 1 ek. cukor
- csipet só
- 2 tojássárgája
- baracklekvár
- a kenéshez: 1 tojássárgája, tejföl
Így készül:
Kevés cukorral elkevert langyos tejben, felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet átszitáljuk egy tálba, hozzáadjuk az olvasztott vajat, tojássárgákat, tejfölt, sót és az élesztős tejet.
Addig dagasszuk, míg az edény falától el nem válik a tészta, majd kelesztőtálban fél órát kelesztjük.
Lisztes felületen kinyújtjuk kb: fél centi vastagra, téglalapokat vágunk(tetszés szerint), megtöltjük a lekvárral, jól betekerjük, majd egymás mellé tesszük a buktákat egy sütőpapíros tepsire. Nem túl szorosan, hiszen még kelniük kell. A tojássárgáját elkeverjük 1 evőkanál tejföllel, és vékonyan lekenjük vele a buktákat.
Hagyjuk kelni 20 percig, majd 170 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
O.M.G.!!! dit is lekker, ik ga proberen.
VálaszTörlésDanke!
VálaszTörlés