Aranymorzsa

Legjobb receptes blogok

2015. november 21., szombat

                                             Húsos pite




Olyan bonyolultnak tűnhet, pedig nem az. Egy egyszerű ragú, még egyszerűbb tésztába rejtve.
Nem igazán magyar étel, de szerintem mi már magyarosítottuk rendesen, a mi szánk íze szerint.
A lassú főzés által, finom sűrű lesz a szaft, és benne az omlós hús a zöldségekkel...
és persze egy kis borocskával leöblíteni, az ám az igazi!





Hozzávalók a pitetésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg margarin vagy zsír
  • 6 ek. hideg víz
Hozzávalók a töltelékhez:
  • 60 dkg marhalapocka 
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 db burgonya
  • 1 db vöröshagyma
  • 2,5 dl paradicsomlé
  • 2 tk. tárkony
  • olaj
  • bors
a kenéshez: 1 tojássárgája

Az étel 4 főre elegendő.







Így készül:
A tésztához a lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a hideg vizet és kevés sót.
Összegyúrjuk és hűtőbe tesszük.
A felkockázott vöröshagymát kevés olajon megpároljuk, ehhez adjuk a szintén kockára vágott húst, répát és burgonyát. Felöntjük a paradicsomlével, sózzuk, borsozzuk és rámorzsoljuk a tárkonyt.
Takarékon főzzük addig, amíg elkészítjük a tésztaburkot.
A hűtőből kivesszük a nyers tésztát és elfelezzük. Egy formát kivajazunk és megszórunk liszttel.
A tészta egyik felét lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, és belefektetjük a formába.
Beletöltjük az előkészített húst, és befedjük a tészta másik felével.
Gondosan felhajtogatjuk körben a tésztát, a pite közepén kis rést ejtünk és lekenjük kevés vízzel elkevert tojássárgájával. 
150 fokos sütőben egy órát, majd 180 fokon további fél órát sütjük.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése