Ősz van, ez most már vitathatatlan. Szeretem az őszt, hisz hatalmas változáson megy át a természet. Minden lelassul, nincs akkora pörgés. Először minden olyan színes, és egyszer csak elkezdik a fák ledobni ruháikat.
Az őszi gyümölcsök is szüretelésre várnak, a kosárban festői látványt nyújtanak.
Az alma-dió klasszikus páros, és a kuglófban is imádtam.
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 25 dkg darált dió
- 1.5 dl tej
- 2.5 dkg élesztő
- csipet cukor
- 15 dkg olvasztott vaj
- 10 dkg cukor
- 2 tojás sárgája
- 1 citrom reszelt héja
- 1 alma reszelve
- csipet só
Így készül:
Az élesztőt a szokott módon felfuttatjuk a cukros tejben. A lisztet és darált diót összekeverjük egy tálban, hozzáadjuk a sót, citromhéjat, a reszelt almát.
Az olvasztott vajban elkeverjük a cukrot, majd ha kicsit kihűlt, a tojássárgákat is.
Mindezt a liszthez keverjük, és a megkelt élesztővel együtt tésztát dagasztunk.
Egy kuglófformát kivajazunk, és beszórunk darált dióval. Ebbe kanalazzuk a masszát, majd letakarva duplájára kelesszük.
170 fokra előmelegített sütőben kb: 30 percig sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése