Eljött az én időm a sütés terén. A forróság után szinte egy nap alatt ősz lett, végre a sütő már újra düböröghet.
Volt némi áfonyám, és most ebbe a kis kalácsba került belőle. Nem túl édes kelt tészta, de a végén még egy kis mézzel megédesíthetjük. Egy jó pohár tej és...nyamm.
Hozzávalók 6 db fonottkához:
- 70 dkg finomliszt
- csipet só
- 1.5 dl tej
- 1.5 dl natúr joghurt
- 2.5 dkg élesztő
- 1 tk. cukor
- 1 tojás
- 8 dkg vaj
- 2 ek. méz
- 10-12 dkg áfonya
Így készül:
Az élesztőt felfuttatjuk a tejben a cukorral. A lisztet tálba szitáljuk egy csipet sóval, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, mézet, joghurtot és a felfuttatott élesztőt.
Tésztát dagasztunk, amit fél órát, de legalább duplájára kelesztünk.
Átgyúrjuk és hat gombócra osztjuk. A gombócokat újabb három részre vesszük, és hármas fonatot készítünk. A fonatból briósformát tekerünk, és telenyomkodjuk áfonyával.
Tepsin még 20 percig kelesztjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük.
Amikor elkészült kevés mézzel lekenhetjük, így még finomabb.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése