Csak úgy roskadozik a tüske nélküli szedrem. Nagyobb mennyiségből szörp és lekvár készült, persze marékszámra habzsoljuk, és jut belőle süteménybe is.
Nagyon magas a vas és C- vitamin tartalma. A gyümölcse mellett, megszárított leveleiből teát készíthetünk.
Hozzávalók a piskótához:
- 5 tojás
- 10 dkg porcukor
- 12.5 dkg liszt
- 2 tk. sütőpor
a krémhez:
- 10 dkg vaj
- 15 dkg túró
- 2.5 dl tej
- 10 dkg cukor
- 1/2 cs. vaníliás puding
- 1 citrom héja
- 1/2 citrom leve
- 15 dkg szeder + a díszítéshez
- porcukor
Így készül:
A piskótához szétválasztjuk a tojásokat. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, hozzáadjuk a sárgáját, majd a sütőporral összeszitált lisztet.
Kb: 30 x 30 cm-es sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben 8 percig sütjük. Még melegen szorosan feltekerjük.
A krémhez a tejet a cukorral és pudingporral felforraljuk, és lehűtjük. Habosítjuk a puha vajjal, a jól áttört túróval, reszelt citromhéjjal, citromlével.
Az érett szedret egy edénybe tesszük, és két percig főzzük. Átpasszírozzuk egy szitán és hozzákeverjük a túrós krémhez. Betöltjük a piskótát és egy órát hűtjük szeletelés előtt.
Porcukorral és szederrel díszíthetjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése