Az én drága nagyapám hajóskapitány volt. Olyan nyári vakációim voltak a hajón, a nagyszüleimmel amit sosem felejtek el. Végig a Dunán, a papa kormányozta az uszályt, a mama vezette a "háztartást"és én az unokatesómmal élveztem minden ott töltött percet. Mamikám sütött, főzött finomabbnál finomabbakat a sparhelten. A matrózhúst is sűrűn készítette, hol marha, hol sertéshúsból.
Hozzávalók 4 főre:
- 80 dkg sertéshús
- 2 db közepes vöröshagyma
- 10 dkg zellergumó
- 10 dkg sárgarépa
- 10 dkg burgonya
- 3 gerezd fokhagyma
- 1,3 dl vörösbor
- 1 tk. cukor
- 1 tk. ecet
- kakukkfű
- só
- bors
- 1 ek liszt
- 1,3 dl tejföl
- olaj
Így készül:
A húst felkockázzuk kb. 2 cm-es kockákra. A hagymát megtisztítjuk és vékony szeletekre vágjuk.
A zöldségeket 1 cm-es kockákra vágjuk, és enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük.
A cukrot kevés olajban megpirítjuk, és hozzáadjuk a hagymát. Néhány perc pirítás után felöntjük a vörösborral és ecettel. Hozzáadjuk a húst is, sóval, borssal, kakukkfűvel és a szétzúzott fokhagymával fűszerezzük. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje a húst. A főzési idő felénél hozzákeverjük a liszttel elkevert tejfölt. Amikor a hús megpuhult, a zöldségeket elkeverjük az ételben, és összeforraljuk.
Köretként burgonyagombócot ajánlok, de friss kenyérrel is igazán finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése