Török zsemle ( Acma )
Sajnos még nem jártam Törökországban, de ami késik nem múlik. Addig is próbálom elkészíteni az általam kedvelt török ételeket, azok közül is leginkább a péksüteményeket.
Valami vonz engem a kultúrájukhoz, történelmükhöz és gasztronómiájukhoz. Remélem hazájukban kóstolhatok bele mielőbb mindegyikbe.
Hozzávalók 6 db-hoz:
- 25 dkg liszt
- 2 ek. cukor
- 1 tk. só
- 2 dkg élesztő
- 1 kk. sütőpor
- 0.7 dl tej
- 0.7 dl natúr görög joghurt
- 0.7 dl olaj
- 1 tojás
a kenéshez: 1 tojás sárgája
a szóráshoz: szezámmag
Így készül:
A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Közben a lisztet kelesztőtálba szitáljuk amihez hozzákeverjük a cukrot, sütőport majd az élesztőt, joghurtot, olajat és tojást.
Jól kidagasztjuk, és duplájára kelesztjük. A tészta lágy lehet, ha kívánja adjunk hozzá még lisztet.
Ha megkelt, hat részre osztjuk, kisodorjuk ujjnyi vastagra, félbehajtjuk a rudakat és laza csomót készítünk. A csomó egyik végét alá hajtjuk a másikat felülről a lyukba dugjuk.
Sütőlemezre rakosgatjuk a pereceket, lekenjük kevés vízzel elkevert tojássárgájával és megszórjuk szezámmaggal.
Fél órát pihentetjük, és 180 fokon 12 perc alatt készre sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése