A stollen, egyfajta gyümölcskenyér, aminek a töltelékét sokféleképpen variálhatjuk.
Becsomagolva hetekig is eláll, így a karácsonyi hajtás miatt jó előre megsüthetjük.
Hozzávalók az előtésztához:
- 1 dl langyos tej
- 1 tk. cukor
- 3,5 dkg élesztő
- 1 ek. lisz
- 50 dkg liszt
- 8 dkg cukor
- 20 dkg puha vaj
- 2 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- késhegynyi gyömbérpor
- 10 dkg aszalt vörös áfonya
- 10 dkg dió
- 3 ek. áfonyalikőr
- 4 ek. olvasztott vaj
- porcukor
Az élesztőt feloldjuk a cukorral elkevert langyos tejben, és hozzákeverjük a lisztet. Meleg helyen pihentessük 10 percig.
A lisztet, cukrot, vajat, citromhéjat,gyömbért, tojást, és a megkelt élesztőt jól keverjük, és dolgozzuk össze, majd 3 órát lefedve pihentessük.
Az áfonyát áztassuk be a likőrbe, míg kel a tésztánk. A diót vágjuk kisebb darabokra.
A megkelt tésztához gyúrjuk hozzá a kinyomkodott áfonyát és a diót.
Vegyük ketté a tésztát, és két veknit formázzuk belőle. Tepsire tegyünk sütőpapírt, és azon dolgozzunk tovább. Az egyikveknit lapogassuk el, a másikat fektessük és nyomkodjuk rá.
Hogy megtartsa a formáját a sütemény, csomagoljuk be a sütőpapírba, és pihentessük a duplájára.
Előmelegített sütőben, 175 fokon 30 percig sütjük, levesszük a zsírpapírt és további 30 percig sütjük.
A forró gyümölcskenyeret lekenjük olvasztott vajjal, és megszórjuk vastagon porcukorral.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése