Aranymorzsa

Legjobb receptes blogok

2014. november 6., csütörtök

                                                          Áfonyás stollen

A stollen, egyfajta gyümölcskenyér, aminek a töltelékét sokféleképpen variálhatjuk.
Becsomagolva hetekig is eláll, így a karácsonyi hajtás miatt jó előre megsüthetjük.

Hozzávalók az előtésztához:

  • 1 dl langyos tej
  • 1 tk. cukor
  • 3,5 dkg élesztő
  • 1 ek. lisz
hozzávalók  a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 8 dkg cukor
  • 20 dkg puha vaj
  • 2 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • késhegynyi gyömbérpor
  • 10 dkg aszalt vörös áfonya
  • 10 dkg dió
  • 3 ek. áfonyalikőr
  • 4 ek. olvasztott vaj
  • porcukor
Így készül:
Az élesztőt feloldjuk a cukorral elkevert langyos tejben, és hozzákeverjük a lisztet. Meleg helyen pihentessük 10 percig.
A lisztet, cukrot, vajat, citromhéjat,gyömbért, tojást, és a megkelt élesztőt jól keverjük, és dolgozzuk össze, majd 3 órát lefedve pihentessük.
Az áfonyát áztassuk be a likőrbe, míg kel a tésztánk. A diót vágjuk kisebb darabokra.
A megkelt tésztához gyúrjuk hozzá a kinyomkodott áfonyát és a diót.
Vegyük ketté a tésztát, és két veknit formázzuk belőle. Tepsire tegyünk sütőpapírt, és azon dolgozzunk tovább. Az egyikveknit lapogassuk el, a másikat fektessük és nyomkodjuk rá.


Hogy megtartsa a formáját a sütemény, csomagoljuk be a sütőpapírba, és pihentessük  a duplájára.


Előmelegített sütőben, 175 fokon 30 percig sütjük, levesszük a zsírpapírt és további 30 percig sütjük.
A forró gyümölcskenyeret lekenjük olvasztott vajjal, és megszórjuk vastagon porcukorral.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése