Hamarosan itt az új kenyér ünnepe, na és nincs már olyan hőség sem, hogy ne izzíthatnánk be a sütőt.
Ez a kenyér öregtésztával készül, kissé hosszadalmas az elkészítése, de minden fáradságot megér.
Készítsük el az öregtésztát, ami 3 kenyér elkészítéséhez elegendő, és hűtőben egy hétig is eláll.
Az öregtészta hozzávalói:
- 3 dl víz
- 1 dkg élesztő
- 50 dkg BL 80 kenyérliszt
A hozzávalókat jól gyúrjuk össze, és egy északára letakarva szobahőmérsékleten hagyjuk. 12 óra elteltével lezárjuk egy dobozban, és ebből használunk kenyérsütéskor.
A kenyér hozzávalói:
- 50 dkg BL 80 kenyérliszt
- 2 ek. olaj
- 20 dkg öregtészta
- 1 dkg élesztő
- 3 dl víz
- só
A lisztet szitáljuk tálba a sóval, a közepébe készítsünk mélyedést, amibe tegyük az öregtésztát, olajat, élesztőt és langyos vizet. Gyúrjuk össze a tésztát, és munkalapon gyúrjuk tovább 10-15 percig, de legalább addig, amíg sima és fényes nem lesz a felülete. Kelesztőtálban szobahőmérsékleten kelesszük fél órát.
Fél óra után gyúrjuk át, és további negyedórát pihentessük.
Vegyünk egy nagyobb jénait, a formája végül is mindegy, kerek vagy ovális. Béleljük ki zsírpapírral, tegyük bele a tésztát. Az edény fedelét permetezzük be hideg vízzel, és borítsuk rá. Kelesszük egy órát, közben melegítsük elő a sütőt 230 fokra. Mielőtt a sütőbe tennénk a kenyeret, éles késsel vagdossuk be, permetezzük meg vízzel, majd borítsuk rá a tetőt.
Süssük 50 percig, zárjuk le a sütőt, óvatosan vegyük le a tetőt, és toljuk vissza 5 percre úgy hogy a sütő ajtaját hagyjuk résnyire nyitva. Ezután borítsuk rácsra és hideg vízzel jól permetezzük le. Hallani lehet, ahogy reped a kenyér héja, csodás hang !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése