Aranymorzsa

Legjobb receptes blogok

2014. augusztus 21., csütörtök

                             Fűszeres bagett izsóppal

Az izsóp vagy izsópfű, gyógy- és fűszernövény. Kámforos kissé kesernyés az íze, fűszeres az illata. Jellemzően zsíros ételek, saláták, burgonyás ételek és likőrök ízesítőjeként használják. Sütöttem már jó néhány kenyeret, az izsópot még nem használtam a fűszerezéséhez. Ízében és illatában is nyerő választás volt.

Hozzávalók:

  • 45 dkg BL 80 liszt
  • 5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 30 dkg öregtészta
  • 1 dkg élesztő
  • 2 tk. só
  • 1 tk. cukor
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 ek. balzsamecet
  • 3 dl langyos víz
  • 3 ek. zöld olajbogyó
  • 4-5 ág friss izsóp
  • 1 tk. frissen őrölt bors
Az öregtészta elkészítése a" Fehér kenyér jénaiban "című bejegyzés alatt található.

Így készül:
A liszteket szitáljuk kelesztőtálba, készítsünk a közepébe kis mélyedést. Ebbe tegyük az öregtésztát, olajat, vizet, sót, cukrot,borsot, vizet és a végén morzsoljuk rá az élesztőt. Adjuk hozzá a felnegyedelt bogyókat és a felaprított izsópot is, majd addig gyúrjuk amíg fényes és sima tésztát kapunk. 30 percig kelesszük, majd 3 cipót készítsünk belőle és letakarva 15 percig pihentetjük. A cipókból bagetteket formázunk, és lisztezett konyharuhára tesszük. Ráncolunk egyet a konyharuhán,az első bagett mellé tesszük a másodikat, és ugyan így a harmadikat. Letakarva további 30 percig kelesszük, majd éles késsel 3 helyen bevágjuk. Óvatosan áttesszük egy sütőpapírral bélelt tepsire a bagetteket, és 230 fokra előmelegített sütőbe tesszük 20 percre. Mérsékeljük a hőfokot 200 fokra és süssük még 10 percig. Mikor kivesszük a sütőből, rögtön permetezzük le hideg vízzel a forró kenyérkéket.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése