Az izsóp vagy izsópfű, gyógy- és fűszernövény. Kámforos kissé kesernyés az íze, fűszeres az illata. Jellemzően zsíros ételek, saláták, burgonyás ételek és likőrök ízesítőjeként használják. Sütöttem már jó néhány kenyeret, az izsópot még nem használtam a fűszerezéséhez. Ízében és illatában is nyerő választás volt.
Hozzávalók:
- 45 dkg BL 80 liszt
- 5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 30 dkg öregtészta
- 1 dkg élesztő
- 2 tk. só
- 1 tk. cukor
- 2 ek. olívaolaj
- 1 ek. balzsamecet
- 3 dl langyos víz
- 3 ek. zöld olajbogyó
- 4-5 ág friss izsóp
- 1 tk. frissen őrölt bors
Így készül:
A liszteket szitáljuk kelesztőtálba, készítsünk a közepébe kis mélyedést. Ebbe tegyük az öregtésztát, olajat, vizet, sót, cukrot,borsot, vizet és a végén morzsoljuk rá az élesztőt. Adjuk hozzá a felnegyedelt bogyókat és a felaprított izsópot is, majd addig gyúrjuk amíg fényes és sima tésztát kapunk. 30 percig kelesszük, majd 3 cipót készítsünk belőle és letakarva 15 percig pihentetjük. A cipókból bagetteket formázunk, és lisztezett konyharuhára tesszük. Ráncolunk egyet a konyharuhán,az első bagett mellé tesszük a másodikat, és ugyan így a harmadikat. Letakarva további 30 percig kelesszük, majd éles késsel 3 helyen bevágjuk. Óvatosan áttesszük egy sütőpapírral bélelt tepsire a bagetteket, és 230 fokra előmelegített sütőbe tesszük 20 percre. Mérsékeljük a hőfokot 200 fokra és süssük még 10 percig. Mikor kivesszük a sütőből, rögtön permetezzük le hideg vízzel a forró kenyérkéket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése