Meleg ide, meleg oda kenyeret sütni mindig élmény.A ciabatta, egy olasz kenyérféleség, sokan jól ismerik. Kívül roppanós, belül lyukacsos és puha. Sok receptet olvastam az elkészítéséről, én a friss élesztős változatát próbáltam ki, azzal készítettem a kovászt. A jó ciabatta elkészítése időigényes, legyünk türelmesek. Viszont megéri a végeredmény mennyei, és mint említettem az elkészítése igazi élmény.
Hozzávalók a kovászhoz ( biga ):
- 350 gr BL- 80 liszt
- 180 ml víz
- 5g élesztő
- 1 tk. méz
Hozzávalók a tésztához:
- 450 gr Bl- 80 liszt
- 10 gr élesztő
- 1 tk. só
- 340 ml víz
- 25 ml olívaolaj
- az elkészült kovász
A kovászt gyúrjuk össze a többi hozzávalóval. Szinte folyékony, ragacsos tésztát kapunk.Tegyük egy téglalap alakú, műanyag edénybe, aminek van fedele és kelesszük 1.5 órát.
Borítsuk szép lassan lisztezett deszkára,vigyázzunk a buborékokra. Hajtsuk félbe, lisztezzük, majd újra félbe. Pihentessük 30 percig, majd ismételjük meg a műveletet. Felezzük el a tésztát, majd mind a kettőt hajtsuk félbe, és újra félbe.Közben lisztezzünk.
Olajozott sütőlapra helyezzük a két kenyérkét úgy, hogy igazgassuk téglalap formára. Pihentessük 15 percig, közben a sütőt melegítsük elő 250 fokra. Permetezzük be a sütőt vízzel, hogy ropogós legyen a kenyerünk kérge, és tegyük 10 percre a 250 fokos sütőbe a ciabattákat. 10 perc után mérsékeljük a sütőt 220 fokra, és 15 perc alatt készre sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése