A Makowiec lengyel mákos kalács, hasonlít a mi bejglinkre. Néhány receptre rákerestem, érdekes, elég sok verziót találtam. Nem tudom melyik lehet valóban az eredeti, de nekem ez tűnt a legfinomabbnak. Virágvasárnap van, barkaszentelés alkalmából készült a kalácsom.
A csokimáz saját recept.
Hozzávalók:
- 6 dkg élesztő
- 10 dkg cukor
- 4 tojássárgája
- 1,2 dl főzőtejszín
- 50 dkg liszt
- csipet só
- 20 dkg margarin
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 tojás a kenéshez
- 3 dl tej
- 20 dkg cukor
- 40 dkg konyhakész mák
- 10 dkg mazsola
- 10 dkg durvára vágott dió
- 1 narancs reszelt héja
- 1 db citrom reszelt héja
- 10 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 1 ek. tej
- 2 ek. kakaó
- Pirított mandula
Az élesztőt elmorzsoljuk egy kanál cukorral. A tojások sárgáját kikeverjük a tejszínnel és hozzáadjuk a cukros élesztőt. A lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a cukrokat, a sót, a tojásos élesztőt és az egészet homogén masszává gyúrjuk. Lefedve egy órán át kelesszük.
A töltelékhez forraljuk fel a tejet, adjuk hozzá a cukrot, a mákot. Vegyük le a tűzről, keverjük bele a mazsolát, a citrom és narancshéjat, a diót. A sütőt melegítsük elő 170 fokra. A tésztát 2 részre osztjuk, elsimítjuk rajtuk a tölteléket, végüket behajtjuk és föltekerjük.
Tegyünk 1-1 rudat sütőpapírral bélelt, mélyebb hosszúkás formába. A tetejét középen kissé benyomkodjuk, mint egy sekély vályút készítünk, szurkáljuk meg és kenjük le tojással.
Kelesszük 30 percig, és tegyük az előmelegített sütőbe. Süssük 40-45 percig.
Mikor kisült, készítsük el a csokimázat. Olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a cukrot, tejet és a kakaót. Addig főzzük, míg nem buborékozik. Pár percig hagyjuk állni, majd kenjük a kalácsra.
Szórjuk meg pirított mandulaszirommal, és fogyasszuk egészséggel.
A recept nagyon is bevált!
Gyönyörű ez a finomság!!!
VálaszTörlésNagyon köszönöm! :-)
VálaszTörlés