Vonzzanak a csigaformák, mindenben. legyen az festészet, szobrászat, fotózás vagy épp a szakmám, ahol alkothatok csigavonalat. A sütésben is annyi minden készülhet ezt a formát követve, akár édes, akár sós legyen az.
Hozzávalók 16 db-hoz:
- 50 dkg liszt
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 4 db tojás
- 2 dl tej
- 20 dkg olvasztott vaj
- 4 dkg élesztő
- 6 dkg cukor
- 12 ek. tej
- 20 dkg darált mák
- 10 dkg cukor
- 10 dkg nyers marcipánmassza
- 1 db tojás
- 3 dkg olvasztott vaj
- 20 dkg darált dió
- 10 dkg cukor
- 10 dkg nyers marcipánmassza
- 1 db tojás
- 3 dkg olvasztott vaj
Jól vajazzunk ki 16 db kis sütőformát. Az élesztőt kevés tejben, kevés cukorral futtassuk fel.
A lisztet szitáljuk egy kelesztőtálba, a maradék tejet melegítsük fel, és olvasszuk meg a vajat benne. Keverjük hozzá a tojásokat a citromhéjat, majd az élesztővel együtt adjuk a liszthez és dagasszunk lágy tésztát. Kelesszük duplájára, nyújtsuk 1/2 cm vastagságúra, felezzük el a tésztát. Mindkettőt kenjük meg a vajjal, egyiket szórjuk meg a cukros mákkal a másikat a cukros dióval. A marcipánmasszát keverjük ki a tojással, és oszlassuk szét a töltelékeken.
Tekerjük fel, majd daraboljuk fel 8-8 akkora darabra, amekkora a formánk magassága.
Tegyük a kivajazott formákba, és meleg helyen kelesszük 30 percig. Kenjük meg a csigákat tejjel, finom puha és foszlós lesz tőle.
165 fokra előmelegített légkeveréses sütőben süssük kb. 20-25 percig.
Imádom a csigás sütiket én is!!!
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik. Különös vonzalmat érzek csigagyártásilag.
VálaszTörlés