Aranymorzsa

Legjobb receptes blogok

2014. április 13., vasárnap

                         Mákos és diós-marcipános csiga

Vonzzanak a csigaformák, mindenben. legyen az festészet, szobrászat, fotózás vagy épp a szakmám, ahol alkothatok csigavonalat. A sütésben is annyi minden készülhet ezt a formát követve, akár édes, akár sós legyen az.

Hozzávalók 16 db-hoz:

  • 50 dkg liszt
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 4 db tojás
  • 2 dl tej
  • 20 dkg olvasztott vaj
  • 4 dkg élesztő
  • 6 dkg cukor
  • 12 ek. tej
a mákos töltelékhez:

  • 20 dkg darált mák
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg nyers marcipánmassza
  • 1 db tojás
  • 3 dkg olvasztott vaj
a diós töltelékhez:

  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg nyers marcipánmassza
  • 1 db tojás
  • 3 dkg olvasztott vaj
Így készül:
Jól vajazzunk ki 16 db kis sütőformát. Az élesztőt kevés tejben, kevés cukorral futtassuk fel.
A lisztet szitáljuk egy kelesztőtálba, a maradék tejet melegítsük fel, és olvasszuk  meg a vajat benne. Keverjük hozzá a tojásokat a citromhéjat, majd az élesztővel együtt adjuk a liszthez és dagasszunk lágy tésztát. Kelesszük duplájára, nyújtsuk 1/2 cm vastagságúra, felezzük el a tésztát. Mindkettőt kenjük meg a vajjal, egyiket szórjuk meg a cukros mákkal a másikat a cukros dióval. A marcipánmasszát keverjük ki a tojással, és oszlassuk szét a töltelékeken.



Tekerjük fel, majd daraboljuk fel 8-8 akkora darabra, amekkora a formánk magassága.



Tegyük a kivajazott formákba, és meleg helyen kelesszük 30 percig. Kenjük meg a csigákat tejjel, finom puha és foszlós lesz tőle.



165 fokra előmelegített légkeveréses sütőben süssük kb. 20-25 percig.





2 megjegyzés: