húsvéti kalács 1
Húsvét alkalmából évek óta, az egész család részére én sütöm a kalácsot. Mindenki más formában kapja: ki fonottat, ki kereket, ki copfot vagy épp töltöttet. Ez a kalács kerek is, fonott is ,töltött is.
Hozzávalók:
- 20 dkg vaj
- 8 dkg porcukor
- 2 tojás
- 2 tojás sárgája
- 50 dkg finomliszt
- 3 dkg élesztő
- 3 dl tej
- kevés só
- 1 citrom reszelt héja
- tej a lekenéshez
- 14 dkg darált dió
- 6 ek. tejföl
- 6 dkg piskótamorzsa
- 4 dkg méz
- cukor ízlés szerint
- 1 csomag vaníliás cukor
A vajat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojásokat, sárgákat és tovább keverjük. A masszába keverjük a lisztet, sót citromot és a felfuttatott élesztőt. Duplájára kelesszük és míg kel elkészítjük a tölteléket. A hozzávalókat összekeverjük, amit majd a megkelt tésztába töltünk. A három részre osztott tésztát egyenként kinyújtjuk, megtöltjük a diótöltelékkel, felsodorjuk, majd fonatot készítünk. A fonatot köralakra hajtjuk, és újabb fél órát pihentetjük. Lekenjük langyos tejjel, és 170 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése