Aranymorzsa

Legjobb receptes blogok

2014. február 18., kedd

                         New York bagel- kicsit másképp

Már megint nosztalgiázom. Habár jó lenne az igazit majszolni, most felturbóztam, úgy igazán magyarosan az "én bagelemet". 
Tegnap diétás, ma egy kicsit táplálóbb ebédet tettem az asztalra, hisz a kamasz fiamat nem nagyon izgatja a tavaszi diéta.

Hozzávalók 14 db-hoz:

  • 50 dkg finom liszt
  • 2.5 dkg élesztő
  • 1 tk. cukor
  • 1 tk. só
  • 5 dkg vaj 
  • 2.5 dl tej
  • 4 ek. langyos víz
  • 2 db tojás
a vízfürdőhöz:

  • 3 l víz
  • 3 tk. cukor
  • 1 tk. só
a töltelékhez:

  • 6 db tojásból rántotta
  • 14 szelet sajt
  • 14 szelet sült sonka vagy bacon
  • vegyes zöld saláta
  • mustárszósz
A mustárszószhoz: 5 dkg vajon 1.5 ek. lisztet futtass meg, öntsd fel 2-3 dl vízzel vagy húslevessel, és 2 ek. fehérborral. 2-3 perc alatt besűrűsödik, 3 ek. mustárral, kevés citromlével, őrölt fehér borssal és 1 deci tejszínnel még egy percig forrald.Legyen bársonyosan sima a mártás.

Így készítsd el:
A lisztet szitáld egy tálba, kis mélyedésbe morzsold el a cukrot az élesztővel és a vízzel keverd el. Hagyd 10 percig pihenni. Addig a vajat olvaszd fel, a tejet langyits meg, keverd össze, majd add hozzá az 1 egész tojást és 1 tojásfehérjét. A tojássárgáját tedd félre a megkenéshez. Az egésszel gyúrj közepesen kemény tésztát 10 percig. Keleszd a duplájára 1 órán át. A tésztát oszd 14 részre, készíts zsemle formákat, majd az ujjaddal lyukaszd át a közepét. Jól tágíts meg a lyukat, és letakarva 15 percig keleszd még.
Tedd fel forrni a vizet a sóval, és cukorral. A cukortól lesz szép fényes. Ha van melaszod, nádcukrod az még jobb. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, légkeveréses fokozaton, és egy edénybe tegyél a sütő aljába vizet, hogy kellő pára legyen. A forrásban lévő vízben mind két oldalát főzd 1-1 percig úgy, hogy először fejjel lefelé tedd a vízbe a bageleket. Sorakoztasd őket sütőpapíros tepsibe, kend le a megmaradt tojássárgájával, amit keverj el előzőleg egy kevés olvasztott vajjal, és szórd meg ízlés szerint magvakkal, mákkal,stb. Süsd 15-20 percig, és jöhet a töltés: 1 sor rántotta, sonka, saláta, majd a mustárszósz.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése