Már megint nosztalgiázom. Habár jó lenne az igazit majszolni, most felturbóztam, úgy igazán magyarosan az "én bagelemet".
Tegnap diétás, ma egy kicsit táplálóbb ebédet tettem az asztalra, hisz a kamasz fiamat nem nagyon izgatja a tavaszi diéta.
Hozzávalók 14 db-hoz:
- 50 dkg finom liszt
- 2.5 dkg élesztő
- 1 tk. cukor
- 1 tk. só
- 5 dkg vaj
- 2.5 dl tej
- 4 ek. langyos víz
- 2 db tojás
- 3 l víz
- 3 tk. cukor
- 1 tk. só
- 6 db tojásból rántotta
- 14 szelet sajt
- 14 szelet sült sonka vagy bacon
- vegyes zöld saláta
- mustárszósz
Így készítsd el:
A lisztet szitáld egy tálba, kis mélyedésbe morzsold el a cukrot az élesztővel és a vízzel keverd el. Hagyd 10 percig pihenni. Addig a vajat olvaszd fel, a tejet langyits meg, keverd össze, majd add hozzá az 1 egész tojást és 1 tojásfehérjét. A tojássárgáját tedd félre a megkenéshez. Az egésszel gyúrj közepesen kemény tésztát 10 percig. Keleszd a duplájára 1 órán át. A tésztát oszd 14 részre, készíts zsemle formákat, majd az ujjaddal lyukaszd át a közepét. Jól tágíts meg a lyukat, és letakarva 15 percig keleszd még.
Tedd fel forrni a vizet a sóval, és cukorral. A cukortól lesz szép fényes. Ha van melaszod, nádcukrod az még jobb. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, légkeveréses fokozaton, és egy edénybe tegyél a sütő aljába vizet, hogy kellő pára legyen. A forrásban lévő vízben mind két oldalát főzd 1-1 percig úgy, hogy először fejjel lefelé tedd a vízbe a bageleket. Sorakoztasd őket sütőpapíros tepsibe, kend le a megmaradt tojássárgájával, amit keverj el előzőleg egy kevés olvasztott vajjal, és szórd meg ízlés szerint magvakkal, mákkal,stb. Süsd 15-20 percig, és jöhet a töltés: 1 sor rántotta, sonka, saláta, majd a mustárszósz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése