Egy újabb kenyér a kísérletezéseimben. A tönkölybúzából készült liszt élettani hatásai miatt sokkal egészségesebb. Ha csak azt nézzük, hogy fehérje tartalma hatszor magasabb mint a sima búzaliszté. Kiváló aminosav-összetétele, ásványi anyag és vitamin tartalma még kedvezőbbé teszik fogyasztását. A tökmag sok jó tulajdonsága közül kiemelkedően magas magnézium, kálium, B1,B2,E,F és D vitamin tartalma.
Hozzávalók:
- 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 15 dkg sima búzaliszt
- 5 dkg őrölt tökmag
- 2 ek. tönkölykorpa
- 2.5 dkg élesztő
- 1 ek. cukor
- só
A liszteket szitáld egy tálba, add hozzá a tökmagot, korpát és sót. Készíts kis mélyedést, szórd bele a cukrot, az élesztőt morzsold rá és kevés langyos vízzel keverd el. Hagyd 10 percet kelni, majd annyi langyos vízzel dagaszd ki a kenyeret, hogy lágy de nem ragacsos tésztát kapj. Meleg helyen keleszd a duplájára, dagaszd át, tedd formába és keleszd újra duplájára. A sütő aljába egy hőálló tálba tegyél vizet, melegítsd elő 180 fokra. Félóra alatt megsül a kenyér, de ellenőrizd, ha az alja kong, biztosan jó.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése