Van olyan, aki nem szereti? Nem hiszem! A gyerekek biztosan, de nagyon kevés lehet az a nagyra nőtt gyerek, aki nem.
A nagymamám, akitől a legtöbb klasszikus receptet tanultam, csak úgy érzésre adagolta a hozzávalókat..mint mindenhez. Mégis mindig tökéletesre sikerült. Így vagyok ezzel én is, már nem igazán méricskélek. Persze azért van írott recept is.
Hozzávalók:
- 50 dkg főtt, áttört burgonya
- 30 dkg rétesliszt
- 8 dkg puha vaj
- 1 nagy tojás
- csipet só
- zsemlemorzsa
- sűrű szilvalekvár
- porcukor
Így készül:
A krumplit összekeverjük a vajjal, tojással, csipet sóval, majd összegyúrjuk a liszttel.
Természetesen ha ragadna, adhatunk még lisztet. A krumplin is sok múlik, nem mindegy milyen fajta.
Én szeretem pihentetni a tésztát, úgy hogy letakarva félreteszem egy órára.
Addig megpirítom a zsemlemorzsát száraz serpenyőben. Hogy mennyit? Ízlés dolga, de inkább gazdagon.
Ezek után kinyújtjuk a tésztát jó vékonyra, de ne annyira, hogy szakadjon. Egyforma nagyságú darabokra vágjuk, vagy szaggatjuk. Kiskanál lekvárt teszünk a közepébe, majd összezárjuk, és gombóccá formáljuk.
Lobogó vízben addig főzzük, amíg a gombócok fel jönnek. Meghempergetjük a morzsában,és porcukorral kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése