Egy vidéki lány, biztosan tud káposztás hajtókát készíteni. Legalábbis én úgy gondolom, hogy nagymamánktól vagy édesanyánktól az egyik kötelező recept, amit meg kell tanulnunk. Ebben én sem vagyok kivétel, mindig ott sündörögtem a mama mellett a konyhában, és betegre ettem magam belőle.
Hozzávalók:
- 70 dkg liszt
- 10 dkg zsír
- 6 ek. tejföl
- 2 dkg élesztő
- 2,5 dl tej
- 2 tk. só
- a kenéshez 1 tojássárgája
a töltelékhez:
- 1 közepes fej káposzta (kb:1 kg fejes káposzta)
- 1 ek. zsír
- só
- bors
Így készül:
A káposztát káposztareszelőn lereszeljük és lesózzuk, hogy levet eresszen. Felolvasszuk a zsírt, és lassú tűzön megdinszteljük a káposztát. Ízesítjük borssal és ha még kell, sóval.
Amíg elkészítjük a tésztát, a töltelék szépen kihűl.
A lisztben elmorzsoljuk a zsírt a sóval, hozzáadjuk a tejfölt, a tejben felfuttatott élesztőt.
Tésztát dagasztunk, és 15 percet pihentetjük. A pihentetés után kinyújtjuk, úgy 1 cm vastagra, majd a káposztát egyenletesen elsimítjuk rajta. Feltekerjük, és ujjnyi szeleteket vágunk a rúdból.
Tepsibe rakosgatjuk, és kevés vízzel elkevert tojássárgájával lekenjük a tekercseket.
170 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük. Előfordul, hogy eldőlnek a tekercsek, de ez nem baj.
Egyébként egyben is kisüthetjük a rudat, mint a bejglit.
Én vidéki lány vagyok de még soha nem láttam ilyet.
VálaszTörlésKedves Zsuzsa, nem tudom ezt hogy érted?
TörlésCsak írtad, hogy ez olyan étel amit minden vidéki lány megtanul. Alap. De nálunk nem is ismert ez a süti pl.
TörlésÉrtem. Igazad lehet, nem minden tájegységben lehet ismert ez a süti.
VálaszTörlésKöszönöm az észrevételt!