Megannyi "eredeti" baklava recept van, így az enyémet is annak tartom. Persze ez csak vicc, de a végeredmény komoly.
A baklava legyen akár török, görög, bármely balkáni vagy közel-keleti édesség, végül akárhol is eszünk belőle, a vércukorszintünk tutira megemelkedik majd.
Hozzávalók a süteményhez:
- 3 csomag rétestészta
- 40 dkg darált dió
- 15 dkg nádcukor
- 1 citrom héja
- kb: 15 dkg olvasztott vaj
a sziruphoz:
- 40 dkg nádcukor
- 1 csésze víz
- 1 citrom leve
Így készül:
Ez a mennyiség egy közepes, magas falú tepsihez elegendő.
A rétestésztát kiterítjük, és középen két részre osztjuk. A lapokat négyesével egymásra tesszük, mindegyiket az olvasztott vajjal megkenjük. Minden negyedik lapot megtöltünk a citromhéjjal elkevert cukros dióval. Nem kell vastagon szórni a diót, csak vékonyan, szép egyenletesen.
Az utolsó rétegezés a réteslapokkal fejezzük be. Éles késsel, átlósan bevágjuk a még nyers tésztát úgy, hogy téglalapokat kapjunk. 200 fokra melegített sütőben 10 percig, majd 170 fokon további 15 percig sütjük.
Ez idő alatt elkészítjük a szirupot: A cukrot és a vizet takarékon buborékozásig főzzük, hozzáadjuk a citromlevét, és lezárjuk.
A még forró süteményre öntjük, és néhány órát várunk, amíg jól magába szívja a szirupot.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése