Fogjuk csak a rossz időre, hogy nem gáz, ha bekapcsoljuk a sütőt. De igazából ez nem így van, hisz köztudott, kelt tésztát én negyven fokban is szívesen készítek.
A stelázsin ott lapul még a tavaly elrakott kincsek egy része. Köztük néhány üveg fekete-ribizli lekvár, ami szó-szerint kincs.
Van vele bőven meló, mire leszemezgetem, passzírozom, de annyira imádom, hogy minden fáradságot megér.
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- csipet só
- 2 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 2 ek. kristálycukor
- 2 tojás sárgája
- 10 dkg vaj
- 1 citrom reszelt héja
a töltelékhez:
- 4 ek. fekete-ribizli lekvár ( vagy más ízlés szerint )
Így készül:
Kelt tésztát készítünk a szokott módon. Kevés langyos tejben csipet cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztben elkeverjük a sót, citromhéjat. Hozzáadjuk a tojássárgákat, olvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt. Az egészet tésztává dagasztjuk, és a duplájára kelesztjük.
Kelesztés után 1 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, egyenletesen elkenjük rajta a lekvárt, és felcsavarjuk. Kivajazott és lisztezett kuglófformába helyezzük, és 160 fokra előmelegített sütőben, úgy 45 percig sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése