Aranymorzsa

Legjobb receptes blogok

2016. január 24., vasárnap

                             
                              Citromos-habsipkás kosárkák




Hát kérem a linzertészta ugyebár inkább a száraz sütemények közé soroltatik. Na de sebaj, egy kicsit krémesebbé tesszük. Nem mintha önmagában nem szeretetném a finom omlós tésztát, de a citromos krém és hab azt hiszem teljesen más magasságokba emeli ezt az egyszerű süteményt.
Lássuk csak mit is mondott a férjem, mikor a habot kóstoltattam vele? Jaj, citromos, pff.
De drágám, nem lehet minden csokis!
Mikor pedig elkészült: Hmm ez jó citromos. Tessék, most akkor jó hogy citromos, vagy nem?



Hozzávalók 20 db kosárkához:

A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 14 dkg hideg vaj vagy margarin
  • 7 dkg porcukor
  • 1 tojás sárgája
A töltelékhez:
  • 2 tojás sárgája
  • 5 dkg porcukor
  • 1 dkg étkezési keményítő
  • 2 dl tejszín
  • 1 citrom leve és héja
A habhoz:
  • 6 tojás fehérje
  • 30 dkg porcukor
  • 1 citrom héja







Így készül:
A lisztet a hideg vajjal és porcukorral elmorzsoljuk.  A tojássárgájával tésztát gyúrunk, és félórára a hűtőbe tesszük.
Ez idő alatt elkészítjük a citromos krémet. A tojássárgákhoz hozzáadjuk a porcukrot és keményítőt, a citromot és citrom héját reszelve, majd jól elkeverjük a tejszínnel.
A tésztából 20 db kis golyót készítünk, és egy-egy kosárkát kitöltünk vele. Háromnegyedig töltjük mindegyiket a krémmel, és 180 fokon kb. 15 percig sütjük.
A tojásfehérjét a cukorral és reszelt citromhéjjal gőz felett felverjük, úgy hogy jó kemény legyen a hab.
Sima csöves habzsákba töltjük, és sipkákat nyomunk a kosárkákra. Konyhai karamellizálóval kissé megpirítjuk, és így kínáljuk.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése