Citromos-habsipkás kosárkák
Hát kérem a linzertészta ugyebár inkább a száraz sütemények közé soroltatik. Na de sebaj, egy kicsit krémesebbé tesszük. Nem mintha önmagában nem szeretetném a finom omlós tésztát, de a citromos krém és hab azt hiszem teljesen más magasságokba emeli ezt az egyszerű süteményt.
Lássuk csak mit is mondott a férjem, mikor a habot kóstoltattam vele? Jaj, citromos, pff.
De drágám, nem lehet minden csokis!
Mikor pedig elkészült: Hmm ez jó citromos. Tessék, most akkor jó hogy citromos, vagy nem?
Hozzávalók 20 db kosárkához:
A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 14 dkg hideg vaj vagy margarin
- 7 dkg porcukor
- 1 tojás sárgája
A töltelékhez:
- 2 tojás sárgája
- 5 dkg porcukor
- 1 dkg étkezési keményítő
- 2 dl tejszín
- 1 citrom leve és héja
A habhoz:
A lisztet a hideg vajjal és porcukorral elmorzsoljuk. A tojássárgájával tésztát gyúrunk, és félórára a hűtőbe tesszük.
Ez idő alatt elkészítjük a citromos krémet. A tojássárgákhoz hozzáadjuk a porcukrot és keményítőt, a citromot és citrom héját reszelve, majd jól elkeverjük a tejszínnel.
A tésztából 20 db kis golyót készítünk, és egy-egy kosárkát kitöltünk vele. Háromnegyedig töltjük mindegyiket a krémmel, és 180 fokon kb. 15 percig sütjük.
A tojásfehérjét a cukorral és reszelt citromhéjjal gőz felett felverjük, úgy hogy jó kemény legyen a hab.
Sima csöves habzsákba töltjük, és sipkákat nyomunk a kosárkákra. Konyhai karamellizálóval kissé megpirítjuk, és így kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése