A megunhatatlan édességek közé sorolható az aranygaluska is. Főleg ebben a zord hidegben, finom desszert lehet ez a diós kelt sütemény a gőzölgő vaníliasodóval.
Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg liszt
- 6 dkg olvasztott vaj
- 2 tojás sárgája
- 2 ek. cukor
- 2 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 1 citrom reszelt héja
a töltelékhez:
- 10 dkg darált dió
- 5 dkg kristálycukor
- 1 citrom reszelt héja
- olvasztott vaj
a vaníliasodóhoz:
- 1 l tej
- 1 cs. vaníliás pudingpor
- 5 ek. kristálycukor
Így készül:
A szokásos módon egy kávéskanál cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet átszitáljuk, majd az olvasztott vajjal, tojássárgájával, maradék cukorral, az élesztős tejjel és reszelt citromhéjjal lágy tésztát dagasztunk.
Duplájára kelesztjük a tésztát. Ez idő alatt ledaráljuk a diót, elkeverjük a kristálycukorral és citromhéjjal.
A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd lehetőleg egy forma galuskákat készítünk, vagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és rétegezve rakosgatjuk őket a kivajazott formába.
Minden kis galuskákat megkenünk olvasztott vajjal, rászórunk a dióból, majd megint egy réteg a galuskából, és így tovább amíg el nem fogy.
180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt elkészül.
Ameddig sül a galuskánk, elkészítjük a sodót. A cukros tejben megfőzzük a pudingport, és nyakon öntjük vele az aranyra sült galuskát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése