Aranymorzsa

Legjobb receptes blogok

2016. január 5., kedd

                                          Aranygaluska





A megunhatatlan édességek közé sorolható az aranygaluska is. Főleg ebben a zord hidegben, finom desszert lehet ez a diós kelt sütemény a gőzölgő vaníliasodóval. 


Hozzávalók a tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 6  dkg olvasztott vaj
  • 2 tojás sárgája
  • 2 ek. cukor
  • 2 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 1 citrom reszelt héja
a töltelékhez:
  • 10 dkg darált dió
  • 5 dkg kristálycukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • olvasztott vaj
a vaníliasodóhoz:
  • 1 l tej
  • 1 cs. vaníliás pudingpor
  • 5 ek. kristálycukor






Így készül:
A szokásos módon  egy kávéskanál cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet átszitáljuk, majd az olvasztott vajjal, tojássárgájával, maradék cukorral, az élesztős tejjel és reszelt citromhéjjal lágy tésztát dagasztunk.
Duplájára kelesztjük a tésztát. Ez idő alatt ledaráljuk a diót, elkeverjük a kristálycukorral és citromhéjjal.
A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd lehetőleg egy forma galuskákat készítünk, vagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és rétegezve rakosgatjuk őket a kivajazott formába.
Minden kis galuskákat megkenünk olvasztott vajjal, rászórunk a dióból, majd megint egy réteg a galuskából, és így tovább amíg el nem fogy.
180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt elkészül.
Ameddig sül a galuskánk, elkészítjük a sodót. A cukros tejben megfőzzük a pudingport, és nyakon öntjük vele az aranyra sült galuskát.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése