Készüljünk a Húsvétra. A kalács igazán méltó ünnepi sütemény. A tölteléket pedig sokféleképpen variálhatjuk. Meggy és marcipán, hm... igazán jó páros. Minek is ragozzam tovább, gyerünk dagasztani!
Hozzávalók 4 darabhoz:
- 40 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 1.75 dl tej
- 4 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg vaj
- 1 tojás
- csipet só
- 15 dkg aszalt meggy
- 15 dkg meggylekvár
- 15 dkg marcipánmassza
- 2 tojássárgája
- 2 evőkanál tej
Így készül:
Meglangyosítunk 1 dl tejet, amiben egy kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A vajat megmelegítjük a maradék tejjel, hozzákeverjük a cukrot és vaníliás cukrot, a tojást, sót, majd az élesztős tejjel együtt a liszthez keverjük. Sima tésztát gyúrunk, és fél órára meleg helyen pihentetjük. A megkelt tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, kinyújtjuk kb: 30 cm hosszú, 10 cm széles csíkokra. Megtöltünk 4- et a meggylekvárral és aszalt meggyel, 4- et pedig marcipánnal. Csavarjuk fel, majd fonjuk össze a párokat. Koszorúvá formázzuk őket, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A két tojássárgáját kikeverjük a 2 kanál tejjel, és lekenjük vele a koszorúkat. 10 percig pihentetjük, és 190 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése