A tartalmasabb levesek mellé nálam legtöbbször, bizony egy jó kis pogácsa dukál. A forró leves és a friss, ropogós pogácsa...hmm, nekem bíz nem is kell más.
A lehető legalapvetőbb hozzávalókból összeállított tésztából készült pogácsa, hipp-hopp elfogy a tálból.
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 3/4 dl tej
- 4 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 tojás
- 3 evőkanál tejföl
- só
- tojássárgája a kenéshez
- sajt a szóráshoz
Így készül:
Az átszitált lisztben elmorzsoljuk a vajat és megsózzuk. A langyos cukros tejben az élesztőt felfuttatjuk, hozzáadjuk a liszthez a tojással, tejföllel együtt. Lágy tésztává gyúrjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük. Kinyújtjuk, majd hajtogatjuk: felülről félbe, alulról félbe, jobbról és balról félbe. Pihentetjük 20 percig, kinyújtjuk, majd megismételjük a hajtogatást. Másfél ujjnyi magasra nyújtjuk, kiszaggatjuk apró pogácsaszaggatóval. lekenjük a tojássárgájával és kevés sajttal megszórjuk. 180 fokra előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése