Ez a príma péksütemény Lengyelországból származik, úgy a 17. század elejéről. Napjainkban közkedvelt Kanadában, az Amerikai Egyesült Államokban, és a zsidó lakta területeken.
A lyukas zsemle elkészítésének lényege, hogy előbb főzzük a kelt tésztát, utána sütjük.
Az, hogy mivel töltjük, igazán a fantáziánkra van bízva.
Hozzávalók 10 db-hoz:
- 60 dkg liszt
- 5 dkg nádcukor
- 10 dkg vaj
- 1/2 dl olaj
- 1 tojás
- 1,5 dkg friss élesztő
a bagel főzéshez:
- víz
- 5 dkg nádcukor
- mák,szezám-,napraforgómag
a túrókrémhez:
- 40 dkg tehéntúró
- 15 dkg natúr krémsajt
- 2 szál újhagyma
- só
- bors
- paradicsom, uborka, zöldpaprika, stb,
Így készül:
Tálba tesszük a cukrot,a tojást, az élesztőt, 1 dl langyos tejet, a puha vajat és az olajat. Kikeverjük, hozzáadunk továbbá 2 dl langyos vizet, majd beleszitáljuk a lisztet és a sót. Félkemény tésztává dagasztjuk, és letakarva 50 percig pihentetjük. Ezután 10 egyenlő részre osztjuk, gombócokat formálunk belőlük, és 10 percig pihentetjük. A közepüket ujjunkkal átfúrjuk, és körbeforgatva tágítjuk a lyukat. Letakarva fél órát pihentetjük.
2 l vizet a cukorral felforralunk, és a tésztákat a felső oldalukkal kezdve, majd megfordítva, néhány másodpercig főzzük. Sütőlemezre pakoljuk, megszórjuk ízlés szerint magokkal, és 220 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük.
A túrót a sajttal krémesre keverjük, hozzáadjuk a felaprított hagymát, sózzuk, borsozzuk. A félbevágott bageleket megtöltjük a krémmel, majd gazdagítjuk friss zöldségekkel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése