Téli illat, téli íz. Az alma fahéjjal és citrommal, finom kelt tésztában. Kell ennél több egy borongós késő őszi napon? Igen! Egy jó pohár tej.
Hozzávalók 16 db-hoz:
- 50 dkg rétesliszt
- 2 dkg élesztő
- 2,5 dl tej
- 5 dkg cukor
- 3 cs. vaníliás cukor
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tojás
- 5 dkg vaj
- 3 alma
- 1 citrom leve
- 2 tk. fahéj
- 5 dkg olvasztott vaj a kenéshez
A szétmorzsolt élesztőt keverjük el 3 ek. tejjel, kevés cukorral és liszttel, és meleg helyen hagyjuk kelni.
A maradék lisztet és cukrot tegyük egy tálba, adjuk hozzá a citrom héjat, 1 csomag vaníliás cukrot és pici sót. A vajat olvasszuk fel, hagyjuk kihűlni majd a megkelt élesztővel, tojással és a maradék langyos tejjel dagasszunk tésztát.
Kelesszük duplájára, ezalatt az almákat hámozzuk meg és reszeljük le durvára. Nyomjuk rá a citrom levét, szórjuk meg a maradék vaníliás cukorral és fahéjjal. A felesleges lét csepegtessük le.
A tésztát nyújtsuk ki 5-7 mm vastagságúra, kenjük meg olvasztott vajjal, majd egyenletesen terítsük el rajta az almát. Tekerjük fel és vágjunk 3 cm-es szeleteket a tekercsből. Sütőpapiros tepsin kelesszük kellő távolságban 15 percig , úgy hogy a csigákat kenjük meg olvasztott vajjal. 200 fokra előmelegített sütőben süssük 5 percig, majd 180 fokra mérsékelt hőfokon 15 percig. Még melegen szórjuk meg a csigákat fahéjas porcukorral.
Elkészítettem pár napja fele adagban és hát óriási sikert aratott! Köszönöm a receptet :)
VálaszTörlés