Aranymorzsa

Legjobb receptes blogok

2014. február 5., szerda

                                         Vajas, sós kifli

Biztosan írtam már a bejegyzéseimben, hogy a kelt tészta a szívem csücske. Talán azért, mert mindig ámulattal néztem, ahogy a nagymamám keze alatt csodák születnek. Hogy az én kezeim alatt születnek -e csodák, azt nem tudom, de ez a kifli pont olyan mint gyerekkoromban.

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 5 evőkanálnyi olvasztott vaj
  • 3 dkg élesztő
  • 1 kk. cukor
  • 1 kk. só
  • 2 dl tej
  • 2 dl víz
  • 12 dkg puha vaj
  • 1 tk. só
Így készítsd el:
Az élesztőt a cukorral elkevert tejben futtasd fel. Egy tálba szitáld a liszteket, add hozzá a langyos vízben elkevert olvasztott vajat, sót és az élesztős tejet. Lágy tésztát dagassz belőle,és letakarva hagyd pihenni 30 percet. A puha vajat keverd ki a sóval. A megkelt tésztát oszd négyfelé. Lisztezett munkafelületen egyet nyújts ki kb: 2 mm vastag körlapra, kend meg a sós vaj felével, és borítsd be egy másik, ugyanekkorára nyújtott lappal. Nyomkodd össze a lapokat, és nyújts ki még egy picit. Oszd fel a kört 16 cikkre, tekerd fel őket, és rakd sütőpapíros tepsire.
A maradék két tésztával még egyszer csináld ugyanígy.Pihentesd 20 percig, kend le a kifliket vízzel, megszórhatod magokkal, vagy sóval. 180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben süsd aranysárgára.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése