Aranymorzsa

Legjobb receptes blogok

2014. január 8., szerda

                                Tönkölykorpás kifli

Sajnos több sebből vérzek emésztésileg. Ezért az élesztő az egyik nagy ellenségem.
A kovásszal készült péksüteményeket, kenyeret viszont tudom enni,  többnyire így is készítem. A gyors kovászban csak egy kevés élesztő van, ezzel készült a kifli.

Hozzávalók a gyors kovászhoz:

  • 1 dl langyos víz
  • 1 tk. méz
  • 0.7 dkg élesztő
  • 13 dkg liszt
a kenyértésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 7 dkg tönkölykorpa
  • olíva olaj a kenéshez
  • tej a kenéshez
Így készítsd el:
A kovászt előző nap készítsd el, legalább 12 órát kell állnia. Másnap kevés langyos vízzel jól morzsold szét és keverd el vele a lisztet, sót és korpát. Annyi vizet adagolj hozzá, hogy jól dagasztható tésztát kapj. Dolgozd meg jól a , majd egy órát letakarva meleg helyen hagyd kelni. Utána nyújtsd ki vékonyra, vágj egyenlő szárú háromszögeket, és a csúcsa felé tekerd fel őket. Rakd tepsire és kend meg langyos tejjel. Még  fél órát keleszd, és kend le olíva olajjal. 180 fokra melegítsd elő a sütőt, az aljába tegyél vizet egy edénybe, hogy pára keletkezzen. 20 perc alatt elkészül.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése