Sajnos több sebből vérzek emésztésileg. Ezért az élesztő az egyik nagy ellenségem.
A kovásszal készült péksüteményeket, kenyeret viszont tudom enni, többnyire így is készítem. A gyors kovászban csak egy kevés élesztő van, ezzel készült a kifli.
Hozzávalók a gyors kovászhoz:
- 1 dl langyos víz
- 1 tk. méz
- 0.7 dkg élesztő
- 13 dkg liszt
- 30 dkg liszt
- 7 dkg tönkölykorpa
- só
- olíva olaj a kenéshez
- tej a kenéshez
A kovászt előző nap készítsd el, legalább 12 órát kell állnia. Másnap kevés langyos vízzel jól morzsold szét és keverd el vele a lisztet, sót és korpát. Annyi vizet adagolj hozzá, hogy jól dagasztható tésztát kapj. Dolgozd meg jól a , majd egy órát letakarva meleg helyen hagyd kelni. Utána nyújtsd ki vékonyra, vágj egyenlő szárú háromszögeket, és a csúcsa felé tekerd fel őket. Rakd tepsire és kend meg langyos tejjel. Még fél órát keleszd, és kend le olíva olajjal. 180 fokra melegítsd elő a sütőt, az aljába tegyél vizet egy edénybe, hogy pára keletkezzen. 20 perc alatt elkészül.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése