Ez is egy olyan sütemény, amit nálunk többféle módon készítenek. Van aki megformázza, olajban süti ki, és úgy díszíti. Van aki az erre a célra kialakított sütőformában , sütőben süti meg, azután díszíti. Én is így jártam el, de nem szárított élesztőt használtam, inkább maradtam a rendes élesztőnél. Szerintem sokkal könnyebb, lágyabb tésztát kapunk a hagyományos élesztővel. Kipróbáltam így is, úgy is : Az utóbbi klasszisokkal finomabb.
Hozzávalók:
- 60 dkg sima liszt
- 10 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 4 dl tej
- 2.5 dkg élesztő
- 1 citrom reszelt héja
- 1 cs. vaníliás cukor
- 2 db tojás sárgája
- csipet só
- 10 dkg tej vagy étcsokoládé
- 10 dkg cukor
- 2 ek. víz
- 10 dkg porcukor
- 5 ek. víz
Szitáld egy tálba a lisztet és egy csipet sót. A tejet langyosítsd meg a cukorral, egy keveset vegyél ki belőle, amiben felfuttatod az élesztőt. A többi tejben keverd el a tojássárgákat, vaníliás cukrot, olvasztott vajat és a citrom reszelt héját. Az egészet keverd el a felfuttatott élesztővel együtt a liszttel, és dagassz lágy tésztát. Keleszd fél órát meleg helyen. Ha van fánksütőformád olvasztott vajjal kend ki a kis gödröcskéket. Ha nincs akkor megkelt tésztát nyújtsd ki ujjnyi vastagra, és szaggass fánkot, majd kisebb szaggatóval a közepét is szúrd ki.
Fél óra elteltével, szaggasd ki a fánkokat, vagy tedd a kivajazott formákba. Ne töltsd túlzottan tele a gödröket, csak úgy 2/3 részig. 10 percet keleszd még, és 180 fokra előmelegített sütőben süsd 12-15 percig.
A csokimázhoz a hozzávalókat főzd addig, míg gyöngyözni kezd, 2 perc után mártogasd bele a fánkokat.
A cukormázhoz a cukrot a vízzel keverd el, gyöngyözésig főzd. ilyenkor keverhetsz hozzá színezőt, vagy gyümölcsszirupot. Én most fekete ribizli velővel színeztem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése