Narancsos-mandulás, diós, mákos, és túrós töltelékkel
Végre megtaláltam a számomra megfelelő bejgli receptet. Nem tudom ,megéri vajon a karácsony reggelt?
Hozzávalók a tésztához , 3 rúdhoz:
- 50 dkg liszt
- 1 dkg élesztő
- 20 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1.5 dl tej
- 1 tojássárgája+ 1 tojás
- csipet só
- 6 ek. barack lekvár
- 1 db narancs héja
- 15 dkg darált mandula
- 10 dkg cukor
- 15 dkg túró
- 8 dkg darált keksz
- 10 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 6 ek. barack lekvár
- 15 dkg darált dió
- 8 dkg darált keksz
- 15 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 dl víz
- 15 dkg darált mák
- 6 ek. szilva lekvár
- 8 dkg darált keksz
- 15 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 dl víz
Így készítsd el:
A diós töltelékhez, a vízből és cukorból készíts szirupot. Add hozzá a többi hozzávalót és addig keverd, míg sűrű masszát nem kapsz. A diós tölteléknél ugyan így járj el.
A túrót keverd el az összes hozzávalóval, és a mandulát is a lekvár kivételével.
A lisztet morzsold el a vajjal. A tejben keverd el a cukrot és az élesztőt, nem kell felfuttatni. Add hozzá a tojássárgáját és az egészet a liszthez. Gyúrj tésztát és egy órára tedd hűtőbe.
A tésztát oszd 3 részre és nyújtsd 25×20 cm-es téglalapokra. A mák alá kenj szilva lekvárt, a dió alá barack lekvárt. Ha dupla bejglit készítesz mint én is, akkor 50×40 cm-es téglalapot készíts, és két irányból tekerd fel. Értelemszerűen a töltelék is a duplája kell legyen. A mandulás töltelék alá mehet a barack lekvár és szórd rá a narancs héját.A túrós tölteléket is tölts be , és a tekercseket kend be a tojássárgájával. Tedd hűtőbe, míg rá nem szárad,majd kend be a fehérjével.Tedd megint a hűtőbe , addig melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
Mielőtt a sütőbe tennéd szurkáld meg, hogy a gőz távozni tudjon, így nem reped meg a bejglid.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése