Nincs karácsony gyümölcskenyér nélkül. Ez az idén is így van, hiszen ma elkészült az első sütemény, már az ünnepekre.
Szeretem, hogy időben elkészíthető, és minél többet áll, annál finomabb. Pont mint a töltött káposzta...
Na de viccet félretéve, ha marad karácsonyig, szerencsénk van. Ehhez viszont el kell dugni biztos helyre, mondjuk az ajándékok közé.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 3 dkg élesztő
- 8 tojás sárgája
- 2 dl tej
- 1 citrom héja
- fél narancs héja
- 1 kk. kanál fahéj
- 1 kk. szegfűszeg
- 1 maréknyi aszalt áfonya
- 1 maréknyi mazsola
- 1 maréknyi vegyes aszalt gyümölcs
- 5 dkg mandula vagy dió
Így készül:
A tejben felfuttatjuk az élesztőt egy kevés cukorral, és liszttel. A cukrot olvasztott vajjal és a tojások sárgájával kikeverjük. Hozzáadjuk a liszthez a kovásszal együtt, és kidolgozzuk a tésztát.
Egy óra pihentetés után hozzáadjuk az aszalt gyümölcsöket és a mandulát is.
Oválisra formáljuk, és a közepébe mélyedést készítünk.
Pihentetjük még 30 percig, majd 170 fokra előmelegített sütőben fél órát sütjük.
Miután kihűlt, becsomagolva egy hétig is eláll.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése