Aranymorzsa

Legjobb receptes blogok

2014. június 17., kedd

                                   Cseresznye dzsem

Az idei második lekvárfőzésem. Igaz, nem is lekvár, hiszen olyan hamar készül el. Az előkészület jóval hosszabb, mint maga a dzsem főzés.
A sűrítéshez pektint használtam, amit bárki könnyen elkészíthet.
Alma, birsalma héjából és magházából készülhet, ne dobjuk ki, ha tehetjük , készítsünk belőle házi sűrítő anyagot. Tegyük fel főni a héjakat annyi vízzel, hogy az épp ellepje. Főzzük 45 percet maximum hőfokon. Sűrű szövésű anyagban csepegtessük egy napig, majd a lecsepegett lét tegyük újra fel főni, és főzzük felére. Kanálon végezzünk dermedési próbát , és lassú tűzön főzzük mindaddig, amíg kedvező lesz a sűrűsége.
Tegyük üvegekbe, mint a lekvárt, állítsuk fejre néhány percre és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
A  lekvárok sűrítése mindenkinél egyedi, ki hogy szereti és függ a gyümölcsök savasságától is.
A dzsemeknél majdnem dupla mennyiséget használjunk.

Hozzávalók: 

  • 5 kg magozott cseresznye
  • Kg-ként 20 dkg cukor, vagyis 1kg
  • 3 citrom leve
  • pektin
Így készül:
A magozott cseresznyét cukrozzuk le, hagyjuk egy órát állni, hogy levet eresszen, és tegyük oda közepes lángon platnin főni. Kevergessük folyamatosan. Forrástól számítva kb. 1 órát főzzük mérsékelt lángon, ügyelve arra, hogy a cseresznye ne főjön szét. Adjuk hozzá a citromok levét, és annyi pektint, hogy a kívánt állagot elérjük.
Tegyük sterilizált üvegekbe, zárjuk le, állítsuk néhány percre fejre, majd száraz dunsztba hagyjuk kihűlni.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése