Jó pár éve volt szerencsém a nagy kontinensen járni . Sok mindent kóstoltam Amerika jellegzetes ételeiből. Így a bizonyos almás pite is sorra került.
hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg liszt
- 13 dkg vaj
- 2 ek. porcukor
- 0.2 dl hideg víz
- pici só
- 70 dkg alma
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás puding por
- 2 dkg fahéj
- 1 citrom leve
- vaj
A vajat a liszttel morzsold el, majd a porcukorral sóval és végül a jó hideg vízzel. Gyúrd össze, és még a tölteléket készíted, tedd a mélyhűtőbe.
Az almát pucold, magházától is tisztítsd meg, majd vágd vékony szeletekre.
facsard rá a citrom levét, keverd el a cukorral, fahéjjal és a puding porral.
A sütőt melegítsd elő 180 fokra. Vedd elő a tésztát a fagyasztóból, felezd meg , nyújtsd ki úgy hogy egy 24 cm-es kerek pite formába tudd helyezni. A felesleges tésztát vágd le. Olvasztott vajjal kend meg , és jöhet a töltelék. Szépen oszlasd el,néhány darabka vajat szórj el rajta, nyújtsd ki a másik darab tésztát és takard be vele. Nyomkodd le a széleket, a felesleges tésztát megint vágd le. A maradékból díszítheted ízlés szerint a pitét. Az alapot vízzel kend le, a díszítést pedig kevés vízzel kevert tojássárgájával. Vágj réseket a pitén, hogy a keletkező gőz , távozni tudjon. 40-45 perc alatt elkészül.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése