Aranymorzsa

Legjobb receptes blogok

2014. december 18., csütörtök

Az első recept.
Ezért tutinak kell lennie !
Íme: A kalács ami minden alkalomra nyerő.
Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt                                          
  • 2,5 dkg élesztő
  • 10 dkg vaj                                               
  • 12 dkg cukor                                                      
  • 1/2 vanília rúd                                                  
  • 1/4 liter tej                                                          
  • 1 tojás                                                                   
  • 1 citrom reszelt héja   
a kakaós töltelékhez:
  • 1 ek. kakaópor
  • 1 tk. fahéj
  • 2 ek. kristálycukor
a mogyorós töltelékhez:
  • 2 ek. őrölt mogyoró
  • 2 ek. kristálycukor
a lekváros töltelékhez:
  • 4-5 ek. szilvalekvár
Így készítsd el:
Szitáld a tálba a lisztet,készíts a közepébe egy kis fészket, abba tegyél
egy teáskanál cukrot. Morzsold bele az élesztőt, 3 evőkanál tejjel és egy pici liszttel keverd el , takard le és langyos helyen hagyd kelni 15 percet.
A maradék tejet forrald fel a cukorral és a vanília kikapart közepével. Olvaszd fel benne a vajat, majd hűtsd ki.
Add hozzá a tojást. 
Keverd az élesztős liszthez, majd jól dagaszd ki. Újra langyos helyre tedd és 30 percig keleszd.
A tésztát oszd 3 részre. Nyújts ki téglalappá, egyiket tölts meg cukrozott fahéjas kakaóval, a másik kettőt szilvalekvárral és mogyoróval. Persze ezt variálhatod ízlésed szerint. Fond össze, csinálj belőle koszorút,és keleszd még 30 percig.
A tetejét kend meg langyos tejjel, ettől lesz finom foszlós. 180 fokra előmelegített sütőben süsd 15 percig, majd vedd vissza 160 fokra újabb 15 percre. Végül 180 fokon süsd még kb:10 percig.
A tetejét narancs sziruppal kenem le, ettől szép fénye lesz.
A sziruphoz hámozz meg vékonyan 2 db narancsot, úgy hogy a fehér része ne kerüljön bele, vágd apróra. Tedd egy lábasba, adj hozzá 4 evőkanál cukrot, a narancsok levét és addig főzd lassú tűzön, míg a cukortól sűrűn gyöngyözik.
Szűrd le a héjaktól, amit egy másik kalácsnál, vagy gyümölcskenyérnél felhasználhatsz.
Egy kicsit időigényes de megéri!






             
                                                                                           

                                                                                                 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése